Agar siz taom tayyorlamoqchi yoki, choy damlash uchun suv qaynatmoqchi bolasngiz, mahsulot solingan idishni albatta olovning ustiga qoyasiz. Bu mutlaqo togri albatta. Chunki alangadan isigan havo birmuncha yengillashib hartomonlama yuqoriga itarib chiqariladi va idishning atrofiga tegib otadi. Demak isitilmoqchi bolgan jismni alanganing ustiga qoyish bilan biz olovning issiqlik energiyasidan yaxshiroq foydalanamiz.
Lekin aksincha, biror jism muz bilan sovutilishi kerak bolsachi? Qanday yol tutmoq afzalroq?
Kopchilik odatda mahsulotni muzning ustiga qoyishadi. Masalan, bozorlardagi sharbat sotuvchilarni eslang. Buning foydasi deyarli yoq, chunki muzning atrofida sovigan havo ogirlashib pastga tushib, uniing orning issiq havo egallaydi. Bundan shunday hulosa chiqadi: agar biror ichimlik yoki taomni sovutmoqchi bolsak, uni muzning ustiga emas, balki, ostiga qoyish amaliy jihatdan foydaliroq ekan.
Buni toliqroq tushuntirsak, idish muzning ustiga qoyilganida uning pastki, yani muzga teginib turgan qismi soviydi. Qolgan qismi esa havoda, iliq havo bilan oralgan holatda boladi. Aksincha, idish muzning ostiga qoyilsa, idishdagi mahsulot quyidagi ikki sababga kora ancha tezroq soviydi: birinchidan, agar mahsulot suyuqlik bolsa, uning sovugan qatlami pastga tushib, sovumagan qatlamini yuqoriga kotaradi va bu jarayon tezroq sovishga tasir tetadi, ikkinchidan esa, muz bolagi atrofidagi suvigan havo ham huddi shu sababga kora pastga tushib, idish atrofini oraydi va mahsulotning tezroq sovishiga hizmat qiladi. Hammamizning honadonlarimizda hizmatda turgan muzlatgichlarimizning muzxonalari uning pastki emas, aynan yuqorisida joylashtirilishining hab asosiy sababi shunda!
< avvаlgi | kеyingi > |
---|